Pogovor z Mirkom Križanom, zidarjem iz Svetega Jurija ob Ščavnici

31. januarja 2014

Graditi je treba z veseljem

Mirko Križan iz Svetega Jurija ob Ščavnici je na samostojno podjetniško pot zidarstva in tesarstva stopil že pred dvajsetimi leti. Že zelo kmalu je začel pri gradnji uporabljati Ytong. Stranke iz Pomurske in Podravske regije ga poznajo kot zanesljivega in profesionalnega izvajalca. Lani je s svojo ekipo zgradil tri stanovanjske hiše iz Ytonga, v desetih letih, odkar je pooblaščeni Ytongov izvajalec, pa že več kot deset.

Kot zidarja vas verjetno pritegnejo stavbe in hiše drugih izvajalcev. Ste zelo pozorni na to, kako so zgrajene?

Po navadi nisem kritičen do drugih izvajalcev. Svojega mnenja zato ne izražam na glas. Gradbeništvo je precej specifična zadeva in vsakomur se kdaj pripeti tudi kakšen »kiks«. Seveda pa rad pogledam izdelke drugih izvajalcev.

Zadnje desetletje gradite z Ytongom. Kaj vam je pri tem materialu najbolj všeč?

Všeč mi je to, da ima Ytong sistem rešitve za vse detajle. Tako ne prideš v situacijo, ko bi moral improvizirati, oziroma se znajti, kakor veš in znaš.

Udeležili ste se že kar nekaj usposabljanj.

Da in na vsakem sem se kaj novega naučil. Mi je pa v spominu zelo ostal ogled proizvodnje izdelkov, saj se mi je zdel proces nastajanja Ytong blokov izjemno zanimiv.

Se vam zdi delo z Ytongom težko?

Ko enkrat obvladaš podrobnosti, je delo enostavno in teče brez zapletov.

Za kateri material pa se po vaših izkušnjah najpogosteje odločajo investitorji?

Zdi se mi, da se jih vedno več odloča za Ytong, ker je ta izvrsten izolator, energija pa je – sami vidimo – vedno dražja.

Ali pri delu uporabljate tudi Ytong orodje in ostale izdelke?

Uporabljam. Delo je namreč dosti bolj enostavno in tudi kakovostno, če uporabljaš priporočeno orodje in sistem.

Pa vendar, na kakšne težave vseeno kdaj naletite?

Kakšne zadrega se pojavijo, seveda. Toda za zdaj sem vse hitro rešil, saj ima podjetje odličnega zastopnika na terenu, ki je vedno na voljo. Poleg tega se lahko obrneš na inštruktorja gradnje. Se je pa že zgodilo, da so se zasebni investitorji obrnili name. Se pravi, da so z Ytongom zidali sami, pa kakšni zadevi niso bili kos. Prišli so k meni po informacije ali pa sem jim kdaj pomagal kar sam zaključiti kakšno stvar.

Večkrat slišimo, da mora biti gradnja z Ytongom predvsem natančna. Se s tem strinjate?

Natančnost je prvi pogoj za uspešno in obenem lahko delo z Ytongom. V redkih primerih, ko gradnja ni natančna, se to vidi že »od daleč«. Stene so krive, pojavijo se lahko razpoke, končni izdelek potem seveda ni zrakotesen.

Sliši se malo zaskrbljujoče.

Pa ni. V resnici z Ytongom ni težko biti natančen. Če te vrline človek nima, se je mora naučiti, kot večino stvari. Ko pa to enkrat obvladaš, pa gradnja ni težka. Sam vedno pravim, da je treba delo opravljati z veseljem.

Koliko hiš iz Ytonga ste zgradili v zadnjih desetih letih?

Uf, kar nekaj jih je bilo. Mislim, da več kot deset objektov. Prav tako sem izdelal tudi več fasad z Multiporjem. Samo lani smo z ekipo zgradili tri stanovanjske hiše in izvedli tudi tri fasade z Multiporjem.

Glede na to, da se Ytong z lahkoto oblikuje in je primeren tudi za izvedbo pohištva, ali imajo stranke kdaj kakšne posebne želje?

Velikokrat, seveda. Ampak z Ytongom jim lahko uresničimo vse. Moje stranke so si do zdaj največkrat zaželele vgradnjo drsnih vrat in pa obdelavo kamina.

Ste si tudi sami zgradili hišo iz Ytonga?

Živim v hiši, zgrajeni iz klasične opeke. Dodal pa sem ji fasado, 15-centimetrske plošče Multipor.

Verjetno vam za  vaše konjičke v gradbeni sezoni ne ostane dosti časa?

Na vrhuncu gradbene sezone časa res ni veliko, saj delam po deset ur dnevno. Ob sobotah in nedeljah pa si čas kar vzamem, saj se rad posvetim svojim čebelam in vinogradu, pa tudi kakšno znamenitost si rad ogledam.

(Tatjana Polanc Kolander)